Ce jucarii din lemn trebuie sa alegi pentru un bebelus?

0
239
pexels tatiana syrikova 3933025
pexels tatiana syrikova 3933025

Copiii sunt mici exploratori care invata jucandu-se. Jocul este pentru ei o excelenta oportunitate de a dobandi in ritmul lor noi cunostinte si noi aptitudini, distrandu-se in acelasi timp. Dar, jucariile care le sunt oferite, pot sa influenteze in mod considerabil dezvoltarea lor. De-a lungul cresterii si dezvoltarii, trec prin mai multe faze de invatare, in timpul carora se produc mai multe schimbari in creier. 

Si chiar daca fiecare copil se dezvolta in ritmul sau, este important sa se stimuleze in mod constant si eficient mintea sa, dar si simturile, cu ajutorul unor jucarii din lemn interactive, pentru a se putea dezvolta asa cum trebuie. 

Jucaria ideala pentru un bebelus trebuie sa fie sigura, amuzanta si educativa. Trebuie sa corespunda stadiului de dezvoltare al copilului, dar si capacitatilor sale intelectuale.

In acest sens, jucariile din lemn interactive sunt cele care constituie cea mai sigura si cea mai ecologica alternativa. Sunt si o excelenta modalitate de a dezvolta abilitatile lor motrice si cognitive.

Joaca este distractiva si relaxanta, dar oferirea de jucarii educative, contribuie in mare masura la dezvoltarea intelectuala, motrica si relationala a copiilor.

Intr-adevar, studiile efectuate de medici precum Maria Montessori si Donald W. Winnicott au aratat ca invatarea prin activitati instructive si jocuri in aceasta etapa timpurie a cresterii umane ascute simturile, stimuleaza imaginatia si imbunatateste abilitatile sociale.

Ameliorarea capacitatilor motrice. Jucariile instructive sunt legate de dezvoltarea facultatilor senzorio-motrice la copii. Astfel ca, un copil care este atras de jucariile educative, va implica muschii mainilor, degetelor si picioarelor.

Astfel de capacitati permit copiilor sa isi dezvolte capacitatile musculare, coordonarea si echilibrul. Mai tarziu, aceste capacitati vor fi esentiale in numeroase domenii ale vietii sale, precum mancatul, alergatul sau legarea sireturilor. 

Dezvoltarea facultatilor cognitive si de limbaj. Facultatile cognitive se refera la competentele de baza pe care creierul le foloseste pentru a vorbi, a memora, rezolva probleme, a gandi, a citi, a fi atent sau a rezona.

Jucariile educative sau interactive din lemn pot chiar duce la un nivel mai ridicat al IQ-ului unui copil. De asemenea, imbunatatesc coordonarea mana-ochi, limbajul, memoria, abilitatile de identificare si alfabetizare. Copiii care isi dezvolta aceste abilitati in mod corespunzator au sanse sa isi vada IQ-ul crescand treptat.

Deoarece jucariile educative sunt menite sa fie distractive si placute, copiii pot avea suficient timp pentru a invata in detaliu si a retine abilitatile practice.