Care sunt principalele filtre care nu ar trebui sa iti lipseasca de la sistemul de

0
245
screenshot 2022 12 20 at 11.25.47
screenshot 2022 12 20 at 11.25.47

Pentru buna functionare a unei centrale termice este necesar ca aceasta sa fie folosita corect si sa fie inlocuite periodic anumite componente care au rolul de a proteja intregul sistem de defectiuni. Acest lucru face parte din mentenanta si revizia periodica ale centralei si instalatiei de incalzire. 

De cele mai multe ori, componentele care au nevoie sa fie inlocuite periodic sunt filtrele, care sunt de mai multe tipuri, acestea avand rolul de a retine particulele mici si impuritatile care se depun pe diferite elemente, afectand modul de functionare al acestora. 

Care sunt filtrele cu rol de protectie ale sistemului de incalzire cu centrale termice? 

O centrala termica are nevoie de mai multe tipuri de filtre, care sa ii asigure buna functionare, dar doua dintre acestea au rolul de a proteja atat centrala, cat si intregul sistem, impotriva depunerilor. Este vorba despre filtre magnetice anticalcar si antimagnetita. Acestea vizeaza in special acea parte care intra in contact direct cu apa din retea, care poate contine impuritati ce, in timp, vor duce la defectarea centralei. 

Calcarul este una dintre principalele probleme cu care se confrunta utilizatorii unor astfel de sisteme de incalzire. Calcarul – format din doua minerale, calciu si magneziu, care se afla in mod normal in apa – se depune pe toate componentele cu care intra in contact, in special pe robineti, tevi si in instalatii. 

Folosirea unui filtru anticalcar poate preveni aceste probleme, prin transformarea calcarului intr-o pulbere fina, ca urmare a disocierii moleculelor de saruri dure, pulbere care este mentinuta in suspensie. 

De asemenea, filtrul antimagnetita este si el foarte important, magnetita fiind formata din oxizi de fier, calcar si nisip care circula odata cu apa in instalatia de incalzire. Alaturi de aceste impuritati se pot afla si pilituri metalice, resturi de sudura, fulgi de metale sau vopsea, care se aduna din tevile vechi ale sistemului de alimentare cu apa. 

Rolul filtrului antimagnetita este acela de a bloca toate aceste impuritati si reziduuri, prevenind depunerea acestora pe componentele instalatiei de incalzire si, in special, pe schimbatorul de caldura, unul dintre cele mai importante elemente ale unei centrale termice.