26 C
București

Plante de apartament – ce flori sunt potrivite pentru balcon și pentru interior?

Plante de apartament – ce flori sunt potrivite pentru balcon și pentru interior?

Plantele de apartament aduc o frumusețe verde și o energie vie în interiorul căminului nostru. Sunt întruchiparea naturii într-un spațiu urban, aducând un sentiment de prospețime și conectare cu mediul înconjurător. Aceste plante, variind de la mici suculente și ferigi elegante până la plante cu flori exotice și frunziș bogat, oferă o gamă largă de opțiuni pentru a adăuga un farmec distinct casei noastre. Pe lângă aspectul lor estetic, plantele de apartament au și beneficii practice, contribuind la purificarea aerului, la reducerea nivelului de stres și la îmbunătățirea calității vieții în interior. Indiferent de dimensiunea și de stilul apartamentului, există întotdeauna o plantă de apartament potrivită pentru a completa și a aduce viață în spațiul nostru personal.

Plante de apartament potrivite pentru dormitor

Aloe Vera

Aloe Vera

Sursa foto: https://www.freepik.com/search?format=search&query=aloe%20verra 

 • Aloe Vera este o plantă suculentă, cunoscută pentru gelul său calmant și hidratant. Gelul de Aloe Vera este utilizat în mod tradițional pentru a calma și vindeca arsurile solare, iritațiile pielii și înroșirea. Proprietățile sale antiinflamatorii și de hidratare ajută la calmarea și regenerarea pielii.
 • Această plantă este bogată în substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele A, C și E, precum și minerale esențiale, antioxidanți și enzime. Aceste componente pot susține sănătatea pielii, ajutând la hidratarea și hrănirea ei.
 • Aloe Vera are și proprietăți antibacteriene și antifungice, ceea ce o face utilă în tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, eczema și psoriazisul. De asemenea, poate fi aplicată pe răni minore pentru a ajuta la vindecarea lor.

Lavandă

 • Lavanda este o plantă aromatică cunoscută pentru aroma sa plăcută și efectele sale calmante. Uleiul esențial de lavandă este adesea utilizat în aromaterapie pentru a induce o stare de relaxare și pentru a ajuta la gestionarea stresului și anxietății.
 • Mirosul de lavandă are, de asemenea, un efect benefic asupra somnului. Se crede că inhalarea aromei de lavandă poate promova un somn odihnitor și poate reduce tulburările de somn.
 • Lavanda are și proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, făcând-o potrivită pentru îngrijirea pielii. Uleiul de lavandă poate fi aplicat topic pentru a calma iritațiile pielii, arsurile minore și înțepăturile de insecte.

Feriga

 • Feriga este o plantă de interior populară, apreciată pentru frunzișul său elegant și luxuriant. Această plantă are capacitatea de a purifica aerul, eliminând toxinele și îmbunătățind calitatea aerului din interior.
 • Feriga are, de asemenea, abilitatea de a elibera umiditate în aer prin frunzișul său. Acest lucru poate fi benefic în camerele cu aer uscat sau în timpul sezonului de încălzire, când umiditatea scade.
 • Feriga este considerată una dintre cele mai bune plante pentru îmbunătățirea calității aerului din casă. Ea elimină substanțe chimice toxice din aer, precum formaldehida și xilena, contribuind astfel la crearea unui mediu mai sănătos în dormitor sau în orice altă încăpere.

Liliacul de interior (Spathiphyllum)

 • Liliacul de interior, cunoscut științific ca Spathiphyllum, este o plantă populară de apartament apreciată pentru frunzișul său verde strălucitor și florile sale elegante. Florile sale alb-crem, asemănătoare cu niște liliac, pot adăuga un aspect sofisticat și atrăgător în orice dormitor.
 • Această plantă este recunoscută pentru capacitatea sa de a purifica aerul, eliminând substanțe toxice precum formaldehida, benzenul și alte compuși volatili. Prin urmare, Liliacul de interior contribuie la îmbunătățirea calității aerului și la crearea unui mediu mai sănătos în dormitor.
 • Liliacul de interior este relativ ușor de întreținut, preferând locuri luminoase, dar fără expunere directă la soare. Este o plantă rezistentă la secetă și poate tolera ușor perioade scurte de uscăciune a solului.

Pălăria doamnei (Zamioculcas zamiifolia):

 • Pălăria doamnei, cunoscută și sub numele de Zamioculcas zamiifolia, este o plantă de apartament foarte apreciată pentru frunzișul său lucios și aspectul său exotic. Frunzele sale în formă de pălărie pot adăuga o notă distinctivă și elegantă în dormitor.
 • Această plantă este cunoscută pentru rezistența sa și capacitatea de a supraviețui în condiții de iluminare redusă și în perioade mai lungi de uscăciune a solului. Este o alegere excelentă pentru cei care nu au mult timp sau experiență în îngrijirea plantelor.
 • Pălăria doamnei poate contribui la purificarea aerului, absorbând substanțe chimice precum formaldehida și xilena. De asemenea, eliberează oxigen în timpul nopții, ceea ce poate fi benefic pentru somnul și calitatea aerului din dormitor.

Juka (Sansevieria):

Juka (Sansevieria):

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-vector/plant-vector-image-agave-illustration_17221707.htm#query=juka%20plant&position=1&from_view=search&track=ais 

 • Juka, cunoscută și sub numele de Sansevieria sau Limba soacrei, este o plantă de apartament populară datorită frunzișului său atractiv și capacității sale de a supraviețui în condiții de iluminare redusă și cu puțină apă.
 • Această plantă are frunzele lungi și suculente, cu modele distinctive și variate. Frunzișul său vertical și strălucitor adaugă o notă de eleganță și stil în orice dormitor.
 • Juka este cunoscută pentru capacitatea sa de a purifica aerul, eliminând toxinele și absorbind dioxidul de carbon. De asemenea, produce oxigen în timpul nopții, făcând-o o alegere excelentă pentru a îmbunătăți calitatea aerului din dormitor și pentru a promova un somn odihnitor.

Pilea

 • Pilea, cunoscută și sub numele de planta chinezească a banilor, este o plantă de apartament populară datorită frunzișului său atrăgător și ușor de îngrijit. Are frunze rotunde și verzi, cu aspect distinctiv și este cunoscută pentru crearea de noi tulpini în mod regulat, ceea ce îi conferă un aspect plin și bogat.
 • Această plantă este ideală pentru dormitor, deoarece nu necesită lumină directă și poate supraviețui în condiții de lumină medie sau chiar scăzută. De asemenea, are o rezistență bună la secetă și nu necesită udare frecventă.
 • Pilea este recunoscută pentru capacitatea sa de a purifica aerul, eliminând toxinele și creând un mediu mai sănătos. De asemenea, este considerată o plantă norocoasă și aduce energie pozitivă în casă.

Planta paianjen (Chlorophytum comosum)

 • Planta paianjen, cunoscută și sub numele de clorofitum, este o plantă de apartament populară datorită aspectului său atractiv și ușurinței în îngrijire. Are frunze verzi lungi și subțiri, care se aseamănă cu firele unui pânză de păianjen.
 • Această plantă este apreciată pentru capacitatea sa de a purifica aerul, eliminând substanțe chimice dăunătoare precum formaldehida, xilena și benzenul. Prin urmare, planta paianjen contribuie la îmbunătățirea calității aerului și la crearea unui mediu mai sănătos în dormitor.
 • Planta paianjen este rezistentă și poate supraviețui în condiții de iluminare medie sau chiar scăzută, ceea ce o face potrivită pentru dormitoare cu lumină redusă. De asemenea, se înmulțește ușor, formând bebeluși pe tulpini, care pot fi separate și replantate pentru a crea plante noi.

Dracaena marginata

 • Dracaena marginata este o plantă de apartament populară datorită aspectului său exotice și a frunzișului său în formă de lance. Are frunze subțiri și lungi, de obicei cu margine roșie sau purpurie, care adaugă un element decorativ și atrăgător în dormitor.
 • Această plantă este apreciată pentru capacitatea sa de a purifica aerul, eliminând substanțe chimice dăunătoare precum formaldehida, tricloroetilena și benzolul. Astfel, Dracaena marginata contribuie la îmbunătățirea calității aerului și la crearea unui mediu mai sănătos în dormitor.
 • Dracaena marginata este o plantă ușor de întreținut, care preferă iluminarea indirectă și udarea moderată. Este o plantă rezistentă și poate adăuga un aspect tropical în dormitor, oferind o atmosferă relaxantă și reconfortantă.

Violete africane (Saintpaulia)

 • Violetele africane, cunoscute și sub numele de Saintpaulia, sunt plante populare de apartament datorită florilor lor delicate și colorate. Aceste flori frumoase vin într-o varietate de culori și modele, adăugând un farmec și o frumusețe în dormitor.
 • Aceste plante au nevoie de lumină indirectă și preferă să fie plasate într-o încăpere cu temperaturi moderate. Sunt relativ ușor de îngrijit și pot înflori pe tot parcursul anului, adăugând un plus de culoare și bucurie în spațiul dormitorului.
 • Violetele africane nu numai că sunt atrăgătoare din punct de vedere estetic, dar sunt și recunoscute pentru beneficiile lor de purificare a aerului. Aceste plante pot ajuta la eliminarea formaldehidei și a altor substanțe chimice nocive din aer, contribuind la crearea unui mediu mai sănătos în dormitor.

Plante potrivite pentru camera de zi

Monstera deliciosa

Monstera deliciosa

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/monstera-deliciosa-plant-pot_18097342.htm#query=monstera%20deliciosa&position=0&from_view=search&track=ais 

 • Monstera deliciosa, cunoscută și sub numele de planta „găuri de șobolan”, este o plantă de apartament populară datorită frunzișului său exotic și aspectului său distinctiv. Frunzele sale mari și lobate, cu găuri caracteristice, adaugă un element decorativ și o notă de exotism în camera de zi.
 • Această plantă este relativ ușor de întreținut și preferă iluminarea indirectă și umiditatea moderată. Poate crește și se dezvoltă bine în condiții de interior și poate fi folosită și ca plantă cățărătoare, dacă este oferit suportul adecvat.
 • Monstera deliciosa are un efect decorativ deosebit într-o cameră de zi, aducând un sentiment de verdeață și proaspăt. Este o alegere excelentă pentru a umple spațiile goale și pentru a crea un focalizator atrăgător în încăpere.

Ficus elastica (Ficusul de cauciuc)

 • Ficusul elastica, cunoscut și sub numele de ficusul de cauciuc sau cauciucar, este o plantă populară de interior datorită frunzișului său lucios și aspectului său impresionant. Frunzele sale late și lucioase pot fi de culoare verde închis sau cu nuanțe de roșu sau crem, în funcție de soi.
 • Această plantă este rezistentă și ușor de îngrijit, fiind o opțiune potrivită pentru începători în domeniul plantelor de apartament. Preferă iluminarea indirectă și udarea moderată, fiind important să se evite udarea excesivă.
 • Ficusul elastica adaugă o notă de eleganță și rafinament în camera de zi. Frunzișul său strălucitor și aspectul său robust poate crea un punct focal interesant și poate umple spațiile goale. De asemenea, planta contribuie la purificarea aerului, eliminând toxine și îmbunătățind calitatea aerului din încăpere.

Calathea

 • Calathea este o plantă de interior apreciată pentru frunzișul său vibrant și atrăgător. Frunzele sale au culori și modele distincte, cu combinații de verde, roz, alb și burgundă. Aceasta adaugă un element decorativ și un farmec în camera de zi.
 • Această plantă este cunoscută pentru mișcarea frunzelor sale în funcție de ciclurile de lumină. Frunzele se ridică și se apleacă în timpul zilei și se închid în timpul nopții. Acest aspect dinamic adaugă interes și unicitate acestei plante.
 • Calathea preferă locurile luminoase, dar fără expunere directă la soare. Necesită un mediu umed și beneficiază de udare regulată. Plasată într-un vas cu umiditate crescută sau pulverizată cu apă periodic, Calathea va prospera și va aduce un aer proaspăt în camera de zi.

Filodendron scandens

 • Filodendronul scandens este o plantă cățărătoare populară datorită creșterii sale viguroase și a frunzelor sale verzi închise, lucioase și inimă. Este o plantă versatilă, care poate fi cultivată atât în ghivece suspendate, cât și ca plantă cățărătoare pentru a acoperi peretele sau suportul decorativ.
 • Această plantă de interior este ușor de întreținut și rezistentă. Preferă iluminarea indirectă și toleră bine perioadele scurte de uscăciune a solului. De asemenea, poate supraviețui într-o varietate de condiții de iluminare și temperatură, fiind adaptabilă în diferite medii de interior.
 • Filodendronul scandens poate adăuga o notă de verdeață și vitalitate în camera de zi. Frunzele sale cățărătoare și creșterea sa viguroasă pot aduce un aspect natural și plin de viață în spațiul locuinței.

Crassula ovata (Planta de bani)

Crassula ovata (Planta de bani)

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/senior-man-working-field-with-plants_12753304.htm#query=Crassula%20ovata&position=1&from_view=search&track=ais 

 • Crassula ovata, cunoscută și sub numele de planta de bani sau planta-jad, este o plantă suculentă apreciată pentru aspectul său atractiv și simbolismul său asociat cu prosperitatea și norocul. Are frunze suculente, rotunde și carnoase, de obicei de culoare verde închis.
 • Această plantă este ușor de îngrijit și rezistentă, făcând-o potrivită pentru începători în îngrijirea plantelor. Necesită o expunere la lumină moderată și o udare moderată. Este important să se evite udarea excesivă, deoarece această plantă suculentă poate fi sensibilă la excesul de umiditate.
 • Planta de bani este adesea asociată cu norocul și prosperitatea în multe culturi. Adăugarea acestei plante în camera de zi poate aduce o notă de optimism și prosperitate în spațiul locuinței. De asemenea, este o plantă decorativă, cu un aspect compact și ușor de integrat în diverse stiluri de design interior.

Pothos (Epipremnum aureum)

 • Pothos, cunoscut și sub numele de pothos de aur sau limbă de soacră, este o plantă de interior populară și ușor de întreținut. Are frunze lucioase, în formă de inimă și vine într-o varietate de culori, cum ar fi verde închis, galben pal și variații de alb-crem.
 • Această plantă tolerează lumină redusă și poate crește într-un mediu cu iluminare indirectă. Pothos este cunoscut pentru abilitatea sa de a supraviețui în condiții de iluminare slabă și este potrivit pentru încăperi cu ferestre în nord sau cu iluminat artificial.
 • Pothos este o plantă cățărătoare și se poate dezvolta în ghivece suspendate sau ca o plantă cățărătoare pe suporturi decorative. Frunzele sale cascade pot adăuga un aspect luxuriant și decorativ în camera de zi.

Yucca

 • Yucca este o plantă de interior populară datorită frunzișului său exotice și aspectului său arhitectural. Are frunze lungi, rigide și în formă de sabie, care sunt adesea de culoare verde închis sau cu nuanțe de argintiu.
 • Această plantă este cunoscută pentru rezistența sa și capacitatea sa de a supraviețui în condiții mai puțin favorabile. Preferă iluminarea directă și poate rezista și în condiții de lumină indirectă moderată. Este important să se ofere un drenaj bun și să se evite udarea excesivă.
 • Yucca adaugă o notă exotica și dramatică în camera de zi. Aspectul său sculptural și vertical poate fi un punct focal atrăgător în decor. De asemenea, această plantă contribuie la purificarea aerului, absorbind toxine precum formaldehida și amoniacul.

Dieffenbachia

Dieffenbachia

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/dieffenbachia-camille-plant-gray-pot_18830277.htm#query=Dieffenbachia&position=0&from_view=search&track=sph 

 • Dieffenbachia este o plantă de interior apreciată pentru frunzișul său mare și colorat. Are frunze ovale și late, cu modele atractive de pete sau dungi, în nuanțe de verde, alb-crem și chiar roz.
 • Această plantă preferă iluminarea medie sau lumina indirectă și poate fi plasată într-un colț luminos al camerei de zi. Necesită udare moderată și evitarea udării excesive, deoarece poate fi sensibilă la excesul de umiditate.
 • Dieffenbachia adaugă un aspect tropical și o notă de culoare în camera de zi. Frunzișul său atractiv și variațiile sale de culori pot aduce un aspect vibrant și energizant în decor. Este important de menționat că frunzele acestei plante conțin substanțe iritante, deci trebuie evitată ingestia sau contactul cu pielea sensibilă.

Peperomia

 • Peperomia este o plantă de apartament populară, cunoscută pentru varietatea sa de forme și texturi ale frunzelor. Există multe soiuri de peperomia, cu frunze mici și rotunde, în formă de inimă sau cu aspect de marmură, în culori precum verde, roșu sau argintiu.
 • Această plantă se dezvoltă bine în medii cu iluminare indirectă și poate tolera perioade scurte de expunere la soare. Preferă solul ușor umed, dar nu tolerează udarea excesivă.
 • Peperomia adaugă un aspect decorativ și compact în camera de zi. Frunzele sale unice și variate pot aduce o notă de subtilitate și eleganță în decorul casei. Este o plantă ușor de întreținut și poate fi amplasată în ghivece mici, pe pervazul ferestrei sau în grupuri pentru a crea un efect decorativ interesant.

Plante de apartament care se potrivesc în baie

Alocasia

 • Alocasia este o plantă de apartament impresionantă, cunoscută și sub numele de urechea elefantului, datorită formei sale distincte și a frunzelor mari și ușor ondulate. Această plantă adaugă o notă exotica și dramatică în baie.
 • Alocasia preferă mediile umede și zonele cu umiditate ridicată, ceea ce o face potrivită pentru baie. În plus, poate tolera niveluri mai scăzute de lumină, făcând-o ideală pentru încăperi cu ferestre mai mici sau cu iluminare indirectă.
 • Frunzele sale impresionante și structura sa arhitecturală pot aduce o notă de eleganță și rafinament în baie, adăugând un farmec distinctiv.

Feriga de baie (Nephrolepis exaltata)

Feriga de baie (Nephrolepis exaltata)

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/blue-gentle-flowers-dew_1234627.htm#query=Nephrolepis%20exaltata&position=0&from_view=search&track=ais 

 • Feriga de baie este o plantă populară în amenajarea băilor datorită frunzișului său luxuriant și abilității sale de a rezista într-un mediu umed. Această plantă are frunze delicate și pufoase care creează un aspect plin de verdeață și prospețime.
 • Feriga de baie preferă nivelurile ridicate de umiditate și iluminarea indirectă. Baia, în special în apropierea unei ferestre, poate oferi mediul perfect pentru dezvoltarea sănătoasă a acestei plante.
 • Adăugarea unei ferigi de baie în baie poate crea un efect spa relaxant și un aspect natural, conferind un aer proaspăt și o senzație de oasis verde în încăpere.

Orhidee

 • Orhideele sunt plante exotice și elegante, apreciate pentru florile lor frumoase și variate. Aceste plante pot aduce o notă de rafinament și frumusețe în baie.
 • Orhideele preferă iluminarea indirectă și o umiditate moderată. Baia, cu iluminare difuză și niveluri ridicate de umiditate, poate crea condițiile ideale pentru aceste plante delicate.
 • Florile orhideelor oferă un spectacol vizual impresionant, adăugând un aspect sofisticat și atrăgător în baie. Aceste plante sunt cunoscute pentru longevitatea florilor lor și pot fi o bucurie de admirat în fiecare zi în baie.

 Tillandsia (Planta aer)

 • Tillandsia, cunoscută și sub numele de planta aer, este o plantă de apartament fascinantă, care nu necesită sol pentru a crește. Aceasta este capabilă să absoarbă umiditatea și substanțele nutritive din aer, fiind o alegere unică și interesantă pentru baie.
 • Această plantă este ușor de întreținut și preferă un mediu cu umiditate ridicată. Baia, cu abur și niveluri mai mari de umiditate, oferă condiții favorabile pentru dezvoltarea și sănătatea plantației aeriene.
 • Tillandsia adaugă un aspect exotic și neconvențional în baie. Poate fi plasată în diferite moduri creative, cum ar fi montată pe perete, într-un terariu suspendat sau pe o bucată de lemn sau piatră, adăugând un farmec aparte și un element decorativ.

Pilea peperomioides (Planta chineză a prieteniei)

Pilea peperomioides (Planta chineză a prieteniei)

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/willow-branches-with-buds_1327623.htm#query=Pilea%20peperomioides&position=0&from_view=search&track=ais 

 • Pilea peperomioides, cunoscută și sub numele de planta chineză a prieteniei sau planta monezi, este o plantă de interior populară datorită aspectului său compact și frunzelor rotunde, plate și lucioase.
 • Această plantă preferă niveluri medii de lumină și umiditate moderată, fiind o alegere potrivită pentru baie. Poate rezista și în condiții de iluminare scăzută, făcând-o adecvată pentru încăperi cu ferestre mai mici.
 • Pilea peperomioides adaugă un aspect simplu și elegant în baie. Frunzele sale rotunde și verzi strălucitoare pot aduce un sentiment de calm și puritate în încăpere, adăugând o notă de prospețime și frumusețe.

Maranta (Maranta leuconeura)

 • Maranta, cunoscută și sub numele de planta căprioară sau planta dansatoare, este o plantă de apartament apreciată pentru frunzișul său atrăgător și capacitatea frunzelor de a se închide în timpul nopții sau în condiții de lumină scăzută.
 • Această plantă preferă niveluri ridicate de umiditate și iluminare indirectă. Baia, în special dacă este dotată cu ferestre cu obloane sau cu perdele mai dense, poate oferi un mediu prielnic pentru dezvoltarea sănătoasă a marantei.
 • Maranta adaugă o notă de viață și vitalitate în baie. Frunzele sale colorate, cu modele atractive de pete și linii, oferă un aspect decorativ interesant și pot aduce un sentiment de conexiune cu natura.

Bromelia

 • Bromelia este o plantă exotica și decorativă, cunoscută pentru frunzișul său în formă de rozetă și pentru flori spectaculoase. Aceste plante pot aduce un aer tropical și un element vizual atrăgător în baie.
 • Bromeliile preferă niveluri ridicate de umiditate și iluminare moderată. Baia, cu abur și condiții mai umede, poate oferi mediul perfect pentru aceste plante.
 • Florile bromeliilor sunt vibrante și colorate, adăugând un impact vizual puternic în baie. Ele pot dura mult timp, adăugând un element decorativ durabil și exotism în încăpere.

Fittonia (Nerviță)

 • Fittonia, cunoscută și sub numele de nerviță, este o plantă de interior populară datorită frunzișului său colorat și atractiv. Frunzele sale sunt de obicei de culoare verde închis, cu modele complexe de nervuri în nuanțe de alb, roz sau roșu.
 • Această plantă preferă niveluri ridicate de umiditate și iluminare indirectă. Baia, cu abur și umiditate crescută, poate oferi un mediu ideal pentru prosperitatea nerviței.
 • Fittonia adaugă un element decorativ interesant în baie datorită frunzelor sale vibrante și a modelelor sale unice. Frunzele cu nervuri contrastante pot aduce un aspect artistic și un plus de culoare în spațiul băii.

Ficus lyrata (Ficusul liră)

Ficus lyrata (Ficusul liră)

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/potted-house-plant-against-gray-wall-background_27399683.htm#query=Ficus%20lyrata&position=0&from_view=search&track=ais 

 • Ficusul lyrata, cunoscut și sub numele de ficusul liră sau violină, este o plantă de apartament impunătoare, apreciată pentru frunzele sale mari și lucioase în formă de vioară. Acesta adaugă un aspect elegant și dramatic în baie.
 • Acest ficus preferă iluminarea indirectă și niveluri moderate de umiditate. Baia, în special cu ferestre mari sau cu iluminat ambiental, poate oferi mediul potrivit pentru dezvoltarea sănătoasă a acestui ficus decorativ.
 • Ficusul lyrata aduce un aer de grandoare și lux în baie. Frunzele sale impresionante și structura sa arhitecturală pot aduce un aspect deosebit și sofisticat în decorul băii.

Begonia rex

 • Begonia rex este o plantă de interior populară datorită frunzișului său atrăgător și a varietății sale de culori și modele. Frunzele sale mari și ușor ondulate pot fi de diferite culori, precum verde închis, argintiu, roșu sau roz, cu modele decorative.
 • Această plantă preferă niveluri moderate de lumină și umiditate moderată. Baia, cu iluminare difuză și niveluri mai mari de umiditate, poate oferi condiții optime pentru dezvoltarea sănătoasă a begoniei rex.
 • Begonia rex adaugă un aspect elegant și rafinat în baie. Frunzele sale colorate și decorative pot aduce un punct focal atrăgător în spațiul băii și pot aduce o notă de prospețime și stil în decor.

Plante de apartament potrivite pentru terasă

Petunia

 • Petunia este o plantă populară pentru balcon sau terasă datorită florilor sale vibrante și bogate, care vin într-o varietate de culori. Aceste flori sunt adesea parfumate și atragatoare pentru albine și fluturi.
 • Petunia preferă locurile însorite și solul bine drenat. Este o plantă ușor de întreținut și poate fi cultivată în ghivece suspendate, jardiniere sau grădinițe de flori.
 • Cu o îngrijire adecvată, petuniile pot înflori pe tot parcursul sezonului de vară, adăugând o explozie de culoare și frumusețe pe balcon sau terasă.

Geranium (Pelargonium)

Geranium (Pelargonium)

Cele mai citite articole

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/pink-red-white-violet-flowers-garden-sun_10481306.htm#query=geranium&position=1&from_view=search&track=sph 

 • Geraniumul, cunoscut și sub numele de pelargoniu, este o plantă populară și rezistentă, potrivită pentru balcon sau terasă. Are flori frumoase, cu petale în formă de trompetă, care vin într-o varietate de culori, inclusiv roz, roșu, alb și violet.
 • Geraniumul preferă locurile însorite și solul bine drenat. Este o plantă rezistentă la secetă și ușor de întreținut. Poate fi cultivată în ghivece, jardiniere sau grădinițe de flori.
 • Florile geraniumului sunt atrăgătoare pentru albine și fluturi, adăugând un plus de viață și mișcare pe balcon sau terasă.

Lobelia

 • Lobelia este o plantă cu flori delicate și cascante, potrivită pentru decorarea balconului sau terasei. Are flori mici, de obicei de culoare albastră, violetă sau albă, care formează un covor de culoare pe măsură ce cresc.
 • Lobelia preferă locurile parțial însorite și solul umed, dar bine drenat. Este o plantă ideală pentru ghivece suspendate, borduri sau ca o acoperire a solului.
 • Această plantă adaugă o notă de delicatețe și farmec în decorul balconului sau terasei, oferind o varietate de culori și o frumusețe subtilă.

Lavandă

 • Lavanda este o plantă aromatică și decorativă, potrivită pentru balcon sau terasă. Are flori mici și parfumate, de obicei de culoare violetă sau albastră, care atrag albinele și fluturii.
 • Lavanda preferă locurile însorite și solul bine drenat. Este o plantă rezistentă la secetă și ușor de întreținut. Poate fi cultivată în ghivece mari, jardiniere sau ca bordură în grădinițe de flori.
 • Pe lângă frumusețea sa, lavanda emană un parfum plăcut și relaxant, adăugând o notă de calm și frumusețe aromatică pe balcon sau terasă.

Begonia

Begonia

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/closeup-begonia-plant-white-pot-with-beautiful-big-yellow-flowers-dark-green-leaves-photographed-greenhouse-concept-modern-large-hothouse-with-beautiful-flowers_15763244.htm#query=begonia&position=4&from_view=search&track=sph 

 • Begonia este o plantă populară și versatilă, potrivită pentru balcon sau terasă. Are flori colorate și frunze atractive, care vin într-o varietate de forme și nuanțe.
 • Begonia preferă locurile parțial însorite și solul bine drenat. Este o plantă rezistentă și ușor de întreținut, fiind potrivită pentru ghivece, jardiniere sau grădinițe de flori.
 • Begoniile adaugă o notă de frumusețe și eleganță pe balcon sau terasă, cu flori lor luminoase și frunzele lor distincte.

Viola (Ghiocel)

 • Viola, cunoscută și sub numele de ghiocel, este o plantă iubitoare de umbră și răceală, ideală pentru balconurile sau terasele umbrite. Are flori mici, delicate și parfumate, care vin într-o varietate de culori, inclusiv violet, alb, galben și roz.
 • Viola preferă locurile umbrite și solul umed, dar bine drenat. Este o plantă rezistentă la temperaturi mai reci și poate fi cultivată în ghivece sau jardiniere.
 • Cu flori lor strălucitoare și parfumate, violele adaugă o notă de culoare și dulceață pe balcon sau terasă, fiind o alegere populară în sezonul de primăvară.

Verbena

 • Verbena este o plantă cu flori vibrante și parfumate, potrivită pentru balcon sau terasă. Are flori mici, strălucitoare, care vin într-o varietate de culori, inclusiv roz, violet, albastru și alb.
 • Verbena preferă locurile însorite și solul bine drenat. Este o plantă rezistentă la secetă și ușor de întreținut. Poate fi cultivată în ghivece, jardiniere sau ca bordură în grădinițe de flori.
 • Florile vesele și pline de culoare ale verbenelor adaugă o notă de vitalitate și bucurie pe balcon sau terasă, atrăgând fluturi și alte insecte polenizatoare.

Salvia

Salvia

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/closeup-shot-green-leaved-sage-plant-sunlight_17247170.htm#query=salvia&position=5&from_view=search&track=sph 

 • Salvia este o plantă aromatică și decorativă, potrivită pentru balcon sau terasă. Are flori tubulare și păroase, care vin într-o varietate de culori, inclusiv roșu, violet, albastru și alb.
 • Salvia preferă locurile însorite și solul bine drenat. Este o plantă rezistentă la secetă și ușor de întreținut. Poate fi cultivată în ghivece, jardiniere sau ca o plantă de bordură.
 • Salvia adaugă o notă de frumusețe și aroma în decorul balconului sau terasei, fiind o alegere populară pentru atragerea albinelor și fluturilor.

Nasturtium (Capucină)

 • Nasturtium, cunoscută și sub numele de capucină, este o plantă comestibilă și decorativă, ideală pentru balcon sau terasă. Are flori strălucitoare, cu petale în formă de cochilie și frunze rotunde și zimțate.
 • Nasturtium preferă locurile însorite și solul bine drenat. Este o plantă rezistentă și ușor de întreținut, fiind potrivită pentru ghivece, jardiniere sau ca plantă cățărătoare.
 • Florile comestibile și frunzele atrăgătoare ale nasturtiumului adaugă o notă de culoare și savoare în decorul balconului sau terasei.

Portocal-de-Aur (Calibrachoa)

 • Portocalul-de-Aur, cunoscut și sub numele de calibrachoa sau petunia milionelor, este o plantă cu flori mici și abundente, potrivită pentru balcon sau terasă. Are flori în formă de trompetă, care vin într-o varietate de culori, inclusiv roz, portocaliu, galben și alb.
 • Portocalul-de-Aur preferă locurile însorite și solul bine drenat. Este o plantă rezistentă și ușor de întreținut, fiind potrivită pentru ghivece, jardiniere sau ca acoperire a solului.
 • Cu flori sale abundente și variate, portocalul-de-aur adaugă o notă de bogăție și vitalitate în decorul balconului sau terasei.

Plante de apartament care fac flori

Orhidee

Orhidee

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/purple-phalaenopsis-orchid-flower_1273892.htm#query=orchid&position=0&from_view=search&track=sph 

 • Orhideele sunt plante de apartament elegante și rafinate, cunoscute pentru florile lor exotice și variate. Ele pot avea o gamă largă de culori și forme de flori, iar perioada de înflorire poate fi de durată.
 • Orhideele necesită o îngrijire atentă și condiții specifice de creștere, inclusiv lumina difuză, umiditate moderată și aerisire adecvată. Cu toate acestea, înflorirea lor spectaculoasă și frumusețea lor distinctivă merită efortul depus.

Hibiscus

 • Hibiscusul este o plantă de apartament cu flori mari și vibrante, care adaugă un element tropical și exotic în decorul interior. Florile sale pot fi de diferite culori, cum ar fi roșu, roz, portocaliu sau alb.
 • Această plantă necesită lumină puternică și caldă pentru a înflori în mod adecvat. Udarea regulată și fertilizarea pot contribui, de asemenea, la o înflorire bogată și sănătoasă. Hibiscusul poate aduce o notă de culoare și vitalitate în locuință.

Gloxinia

 • Gloxinia este o plantă de apartament cu flori mari și clopotate, disponibile într-o varietate de culori vibrante. Florile sale au petale moi și texturate, care adaugă o notă de eleganță și frumusețe.
 • Această plantă preferă niveluri ridicate de lumină indirectă și umiditate moderată. Udarea regulată și evitarea stropirii florilor pot ajuta la menținerea sănătății și aspectului său atrăgător. Gloxinia poate aduce un farmec distinctiv și o notă sofisticată în decorul interior.

Gerbera

 • Gerbera este o plantă de apartament cu flori mari, în culori vibrante, precum roșu, roz, galben sau alb. Florile sale sunt caracterizate de petalele lor frumos dispuse și centrul bogat în pistile și stamine.
 • Această plantă preferă lumină puternică și umiditate moderată. Udarea regulată și asigurarea unui drenaj adecvat sunt importante pentru menținerea sănătății plantei. Gerbera poate aduce o notă veselă și energizantă în interiorul locuinței.

Anthurium

Anthurium

Sursa foto: https://www.freepik.com/premium-photo/flowers-background_54027947.htm#query=Anthurium&position=8&from_view=search&track=sph 

 • Anthuriumul este o plantă de apartament cunoscută pentru frunzele sale lucioase și pentru inflorescențele în formă de inimă de diferite culori, cum ar fi roșu, roz sau alb. Aceste flori sunt adesea însoțite de o spată colorată, care poate varia în formă și dimensiune.
 • Anthuriumul preferă o iluminare medie și umiditate moderată. Udarea regulată și asigurarea unui drenaj adecvat sunt esențiale pentru sănătatea plantei. Inflorescențele sale exotice și frunzele lucioase pot adăuga o notă de eleganță și exotism în decor.

Crizantemă

 • Crizantema este o plantă de apartament populară, apreciată pentru flori bogate și variate. Aceste flori pot fi de diferite culori și forme, precum roz, galben, alb sau violet.
 • Crizantemele preferă iluminarea puternică și umiditatea moderată. Udarea regulată și fertilizarea adecvată pot contribui la o înflorire abundentă și sănătoasă. Crizantemele pot aduce o notă de toamnă și un aspect elegant în interiorul locuinței.

Kalanchoe

 • Kalanchoe este o plantă de apartament cu flori mici și în culori vii, cum ar fi roșu, portocaliu, roz sau galben. Florile sale formează ciorchini compacte, care adaugă un aspect vesel și vibrant în decor.
 • Această plantă preferă o iluminare puternică și solul bine drenat. Kalanchoe poate fi udat moderat și are capacitatea de a rezista perioadelor scurte de secetă. Cu înflorirea sa abundentă și culoarea sa intensă, kalanchoe poate aduce o notă de bucurie și vitalitate în interior.

Azalee

Azalee

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/pink-azalea-flowers-blooming-garden_10991209.htm#query=azalee&position=5&from_view=search&track=ais 

 • Azaleea este o plantă de apartament cu flori mari și bogate, disponibile într-o varietate de culori, inclusiv roz, alb, violet sau roșu. Florile sale au petale delicate și forme atractive.
 • Această plantă preferă o lumină indirectă și o umiditate moderată. Udarea regulată și asigurarea unui mediu umed sunt esențiale pentru sănătatea și înflorirea azaleei. Azaleea poate aduce o notă de eleganță și delicatețe în interiorul locuinței.

Begonie

 • Begonia este o plantă de apartament versatilă, cunoscută pentru frunzele sale decorative și flori colorate. Există o varietate largă de begonii, inclusiv cele cu flori simple sau duble și cu frunze în diferite forme și culori.
 • Begoniile preferă o iluminare medie și umiditate moderată. Udarea regulată și evitarea udării excesive sunt importante pentru menținerea sănătății plantei. Cu frunzișul său atractiv și florile sale strălucitoare, begonia poate adăuga un aspect plin de farmec în interior.

Streptocarpus

 • Streptocarpus este o plantă de apartament cu flori delicate, în formă de trompetă, care vin într-o varietate de culori, precum roz, albastru, violet sau alb. Florile sale au petale frumoase și strălucitoare, iar înflorirea poate fi abundentă și îndelungată.
 • Această plantă preferă o iluminare medie și umiditate moderată. Udarea regulată și evitarea stagnării apei în ghiveci sunt importante pentru sănătatea streptocarpusului. Streptocarpusul poate aduce o notă de subtilitate și eleganță în decorul interior.

De ce este bine să crești plante în apartament?

De ce este bine să crești plante în apartament?

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/woman-using-smartphone-as-habit_21800826.htm#query=plants%20in%20the%20apartment&position=1&from_view=search&track=ais 

 • Îmbunătățirea calității aerului: Plantele de interior sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a purifica aerul prin absorbția dioxidului de carbon și eliberarea oxigenului. De asemenea, ele pot filtra și îndepărta substanțele chimice dăunătoare din aer, precum formaldehida și benzenul. Aceasta poate duce la o calitate mai bună a aerului din interior și la un mediu mai sănătos pentru locuitori.
 • Creșterea umidității aerului: Plantele de interior eliberează umiditate prin procesul de transpirație, ceea ce poate ajuta la creșterea umidității relative din interior. Acest lucru este deosebit de benefic în timpul sezonului de încălzire, când aerul uscat poate provoca disconfort și probleme respiratorii. Plantele pot ajuta la menținerea unui nivel optim de umiditate în casă.
 • Decor și estetică: Plantele de apartament adaugă un aspect decorativ și estetic în interiorul locuinței. Frunzișul lor verde, florile colorate și textura interesantă pot aduce un sentiment de prospețime, vitalitate și frumusețe în încăperi. Plantele pot fi utilizate pentru a crea puncte focale, pentru a umple spațiile goale sau pentru a aduce un element de contrast sau culoare în designul interior.
 • Reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit: Studiile au arătat că interacțiunea cu plantele și prezența lor în jurul nostru poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Privitul și îngrijitul plantelor pot avea efecte relaxante și terapeutice, ajutând la scăderea tensiunii arteriale și la creșterea stării de bine emoțională.
 • Conexiune cu natura: Având plante în apartament, ne putem aduce un pic din natură în interiorul nostru. Aceasta ne permite să ne simțim conectați la ciclurile naturale ale vieții și să ne bucurăm de frumusețea și diversitatea lumii vegetale. De asemenea, plantele pot reprezenta un simbol al creșterii, dezvoltării și durabilității în propria noastră casă.
 • Îmbunătățirea productivității și concentrării: Unele plante de apartament, cum ar fi feriga sau dracaena, au fost asociate cu îmbunătățirea productivității și concentrării. Ele pot ajuta la reducerea stresului și la creșterea oxigenului în aer, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra funcționării cognitive și a performanței la locul de muncă sau învățare.

Cum se cresc plantele în apartament?

 • Alege plante potrivite: Începe prin a alege plante care se pot adapta mediului de interior, cum ar fi plante de apartament cu cerințe de iluminare și umiditate potrivite. Cunoașterea condițiilor de mediu preferate de fiecare plantă te va ajuta să le oferi îngrijire adecvată.
 • Iluminare adecvată: Asigură-te că plantele primesc suficientă lumină pentru a crește sănătos. Plasează plantele în apropierea ferestrelor luminoase, dar evită expunerea directă la soare în cazul plantelor sensibile. În cazul în care lumina naturală este insuficientă, poți folosi surse de lumină artificială, precum lămpi cu spectru complet.
 • Udare corespunzătoare: Fiecare plantă are propriile cerințe de udare. Verifică necesitățile de apă ale plantelor tale și asigură-te că le udă în mod corespunzător. Evită udarea excesivă, care poate duce la apariția mucegaiului sau putrezirea rădăcinilor. De asemenea, asigură-te că ghivecele au drenaj adecvat pentru a permite scurgerea excesului de apă.
 • Umiditatea aerului: Multe plante preferă un nivel mai ridicat de umiditate în aer. Poți crește umiditatea prin pulverizarea ușoară a plantelor cu apă sau prin plasarea lor pe tăvi cu pietre umede. De asemenea, poți utiliza umidificatoare de aer în încăpere sau crea grupuri de plante pentru a crea o zonă umedă în jurul lor.
 • Fertilizare regulată: Plantele crescând în ghivece pot beneficia de fertilizare regulată pentru a le furniza substanțele nutritive necesare. Utilizează un îngrășământ echilibrat și urmează instrucțiunile producătorului cu privire la dozare și frecvență. Fertilizează plantele în timpul perioadei de creștere activă.
 • Verifică daunatorii și bolile: Inspectează regulat plantele pentru a detecta prezența daunatorilor sau semne de boli. În cazul apariției lor, ia măsuri prompte pentru a le trata și a preveni răspândirea. Poți utiliza soluții naturale sau insecticide specifice pentru plante, dar asigură-te că urmezi instrucțiunile de utilizare.
 • Răsfoiește și curăță plantele: Îndepărtează frunzele uscate, flori moarte sau alte resturi pentru a menține aspectul curat al plantelor și pentru a evita apariția bolilor. Răsfoiește periodic frunzele pentru a le menține curate și pentru a permite plantelor să respire mai bine.
 • Transplantare și împrospătare: Odată ce plantele cresc și umplu ghivecele, poate fi necesar să le transplantezi în ghivece mai mari. Asigură-te că utilizezi un amestec de sol potrivit pentru plantele tale și acordă atenție rădăcinilor la transplantare. De asemenea, înlocuiește solul vechi din ghivece o dată pe an pentru a menține sănătatea plantelor.
 • Observă și învață: Fii atent la reacțiile plantelor tale și învață să răspunzi la nevoile lor individuale. Observă schimbările în aspectul lor, comportamentul de creștere sau semnele de stres pentru a putea interveni în timp util.

Concluzii

Plantele de apartament aduc o serie de beneficii în mediul nostru de locuit, în timp ce adaugă frumusețe, prospețime și conexiune cu natura. Aceste plante pot îmbunătăți calitatea aerului, crește umiditatea și contribui la crearea unui mediu sănătos și relaxant. Ele aduc un farmec decorativ în interior, oferind o varietate de culori, forme și texturi.

Creșterea și îngrijirea plantelor de apartament poate fi o activitate plăcută și terapeutică, care ne permite să ne conectăm cu ciclurile naturale ale vieții și să ne bucurăm de frumusețea și diversitatea lumii vegetale. Indiferent de preferințele și nivelul de experiență în grădinărit, există plante de apartament potrivite pentru fiecare persoană și fiecare spațiu de locuit. Astfel, plantele de apartament aduc o notă de viață, armonie și bucurie în locuințele noastre, transformându-le în spații mai pline de viață și mai reconfortante.

Cele mai citite articole

Articole asemănătoare

Ultimele Noutăți