Obiectivul oricarui proiect este acela de a obtine un produs, numai ca metodele traditionale de a atinge obiectivul s-au dovedit a fi ineficienta, mai ales in ultimii ani, deoarece acestea tin cont de nevoile clientului numai la inceputul proiectului, fiind deci o metodologie foarte putin flexibila.
In schimb, metodologia Agile pune in centrul proiectului chiar clientul, astfel incat evenimentele nepravazute care apar pe parcursul proiectului sa poata fi gestionate corect si mai usor. Drept urmare, se recomanda stabilirea unor obiective pe termen scurt, care sa poata fi atinse mai usor si sa conduca spre atingerea telului principal, dezvoltarea unui produs.
De ce este necesara certificarea Agile?
Activitatea din managementul de proiect trebuie sa fie una metodica, deoarece nu este loc de improvizatii daca se doreste obtinerea unui produs de succes. Fiecare manager abordeaza propria strategie prin care sa isi coordoneze echipa si sa obtina rezultatele scontate. Cu toate acestea, metodologia Agile si-a demonstrat deja eficienta in foarte multe cazuri.
Drept urmare, managerii de proiect care doresc sa aiba o echipa motivata si pregatita sa faca fata oricarei schimbari si care isi doresc sa descopere o metoda de management de echipa bazata pe alinierea constanta a continutului la obiectivele clientului, ar trebui sa obtina o certificare Agile.
A avea o certificare Agile este un pas mai aproape de un proiect de succes, in cazul managerilor, dar si de o cerere de angajare de succes, pentru cei care sunt disponibili pe piata muncii.
Cum se poate obtine o certificare Agile?
Cei care doresc sa obtina competente de aplicare a metodologiei Agile si care sa fie cat mai competitivi pe piata muncii, exista numeroase cursuri de specialitate organizate si in Romania, in urma carora participantii primesc certificarea Agile.
Cursurile sunt organizate pe cicluri de pregatire, de la cei care abia descopera tainele Agile, pana la managerii de proiect, care isi doresc sa se perfectioneze. Prin urmare, obtinerea unei astfel de certificari poate reprezenta o modalitate prin care se poate urca pe scara corporativa, pentru a fi promovat intr-o pozitie de conducere.