Cat dureaza otita externa

0
186
medic
646803a9f038a

Ce este otita externa?

Otita externa este o afectiune a urechii care afecteaza canalul auditiv extern si poate provoca dureri de ureche, scurgeri de puroi si senzatia de ureche infundata. Acesta poate fi cauzat de infectii bacteriene sau fungice sau afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita seboreica. Cauza exacta a otitei externe poate fi dificil de determinat si tratamentul se concentreaza pe reducerea inflamatiei si eliminarea bacteriilor sau a fungilor. Otita externa poate afecta persoanele de orice varsta, insa persoanele care se scufunda in apa sau au diabet sunt cele mai expuse.

Semne si simptome ale otitei externe

Semnele si simptomele otitei externe variaza in functie de severitatea afectiunii. Unele dintre semnele si simptomele cele mai frecvente ale otitei externe sunt durerile si senzatia de ureche infundata, scurgeri de puroi, iritatii sau mancarime in ureche si pierderea auzului partiala sau totala. De asemenea, poate aparea secretia otica (secretie cu miros neplacut), hipoacuzia si preexitatia. Unele dintre aceste simptome pot fi prezente si in cazul altor afectiuni ale urechii, cum ar fi otita medie.

Diagnosticul otitei externe

Diagnosticul otitei externe se realizeaza pe baza simptomelor prezentate de pacient, a istoricului medical si a unei examinari otoscopice (examinarea urechii cu ajutorul unui instrument special). De asemenea, pot fi necesare teste de laborator pentru a determina cauza exacta a afectiunii si tratamentul adecvat. Aceste teste pot include culturi ale secretiilor otice si teste pentru a determina prezenta bacteriilor sau a altor agenti patogeni. In unele cazuri, este necesara si examinarea RMN pentru a exclude alte afectiuni ale urechii.

Tratamentul otitei externe

Cele mai citite articole

Tratamentul otitei externe depinde de severitatea afectiunii si de cauza sa. Tratamentul de baza consta in administrarea de antibiotice, antiinflamatoare sau de antifungice, in functie de cauza afectiunii. De asemenea, pot fi necesare medicamente pentru a reduce durerea si tratamentul local pentru a reduce simptomele. In unele cazuri, poate fi necesara si interventia chirurgicala pentru a elimina tesutul inflamat si infectat din ureche. Acest tip de tratament se realizeaza numai in cazurile severe.

Cat dureaza otita externa?

Durata tratamentului pentru otita externa variaza in functie de severitatea afectiunii si de tratamentul administrat. In general, simptomele se amelioreaza in cateva zile dupa inceperea tratamentului si pot disparea complet in cateva saptamani. Acest lucru depinde insa si de raspunsul organismului la tratament, precum si de factori externi, cum ar fi expunerea la medii cu umiditate scazuta sau la factorii iritanti. Pentru a asigura vindecarea completa si prevenirea recidivelor, este important sa se respecte intocmai tratamentul recomandat de medic.

Cum se poate preveni otita externa?

Otita externa poate fi prevenita prin evitarea expunerii la factori iritanti si pastrarea unui nivel adecvat de umiditate a mediului. De asemenea, este important sa se urmeze tratamentul recomandat de medic pentru afectiunile preexistente ale urechii si sa se evite scufundarea in apa. Este recomandat ca persoanele care se scufunda in apa sa foloseasca dopuri de ureche pentru a preveni infectiile. In plus, este important sa se urmeze un regime de ingrijire adecvat al urechilor, pentru a preveni aparitia inflamatiilor si afectiunilor.

Concluzie

Otita externa este o afectiune a urechii care poate provoca dureri de ureche, scurgeri de puroi si senzatia de ureche infundata. Durata tratamentului pentru otita externa variaza in functie de severitatea afectiunii si de tratamentul administrat si poate dura de la cateva zile la cateva saptamani. Pentru a preveni otita externa este important sa se evite expunerea la factori iritanti si sa se foloseasca dopuri de ureche in cazul scufundarilor in apa. Acestea sunt cateva dintre masurile necesare pentru prevenirea aparitiei otitei externe.

Cele mai citite articole