Terapia cu celule stem reprezintă o noutate în domeniul medical, specialiștii valorificând aceste celule prețioase în tratarea anumitor afecțiuni medicale complexe, ce implică refacerea țesuturilor din organism. În prezent, celulele stem sunt utilizate în tratarea a peste 70 de afecțiuni acute, severe sau cronice.
De ce este importantă terapia cu celule stem?
Terapia cu celule stem este un proces important cu ajutor căruia pot fi tratate foarte multe afecțiuni. Datorită faptului că celulele stem sunt celule noi și nespecializate, acestea pot contribui foarte mult la refacerea anumitor țesuturi din organism (osoase, nervoase etc.). Având în vedere că viitorul este imprevizibil, recoltarea de celule stem este o procedură care poate acorda o șansă în viitor copilul sau familiei sale (cu un sistem HLA compatibil), în cazul dezvoltării unor afecțiuni medicale.
Celulele stem pot fi recoltate din sângele și țesutul cordonului ombilical. Acestea sunt celule tinere, nespecializate, ele fiind unice prin capacitatea lor de a se specializa fix în celulele din care sunt create țesuturile.
Celulele stem pot fi recoltate la Biogenis, banca de celule stem unde acestea vor fi stocate pe termen nedefinit. Posibilitatea stocării acestora până în momentul în care ar putea fi necesare reprezintă un mare avantaj, de care părinții din prezent se pot bucura. Recoltarea celulelor din sângele cordonului ombilical reprezintă o șansă unică pe care o pot valorifica părinții în vederea asigurării unui viitor medical sigur copilului lor.
Printre avantajele celulelor stem, se numără faptul că pot fi utilizate pentru tratarea unor afecțiuni medicale, precum:
- leucemiile acute sau cronice;
- tulburări determinate de lipsa sau funcționarea incorectă a enzimelor;
- anomalii ereditare ale hematiilor;
- tulburări ereditare ale sistemului imunitar;
- tulburări neurologice etc.
Un mare avantaj al celulelor stem, este că acestea pot fi utilizate și în cazul membrilor familiei, atâta timp cât aceștia sunt compatibili.
În ceea ce privește dezavantajele acestora, acestea sunt puține și implică faptul că celulele nu pot fi utilizate în tratarea tuturor bolilor, iar sângele din cordonul ombilical nu poate fi recoltat în orice moment din viață, ci doar imediat după naștere. De aceea, decizia trebuie luată din timp de către viitorii părinți, luând în considerare toate aspectele ce privesc domeniul recoltării celulelor stem.