Apa dura poate provoca o serie de neplaceri intr-o locuinta, de la depunerile pe instalatiile sanitare, urmele lasate pe faianta si gresie, pe oglinzi, problemele cauzate aparatelor electrocasnice care folosesc apa si pana la problemele pielii utilizatorilor ei. Spalarea tenului cu apa dura duce la uscaciune si senzatie de strangere a tegumentului.
Multe persoane opteaza pentru instalatii de dedurizare si de purificare a apei. Problema care se pune este cum isi poate da seama proprietarul sau locatarul ca apa pe care o foloseste este dura? Cu ajutorul unor teste apa se poate stabili daca apa care circula prin conducte este dura si care este gradul de duritate al acesteia.
Ce este apa dura?
Apa dura este apa cu o concentratie mare de saruri, de regula saruri de calciu si de magneziu. Ea nu este nociva pentru sanatatea celor care o consuma, cercetarile demonstrand ca nu exista o legatura intre calculii biliari sau pietrele la rinichi si consumul apei dure. Aceasta poate provoca insa o serie de neajunsuri, influentand calitatile detergentilor folositi la spalatul rufelor sau al vaselor, depunandu-se sub forma de tartru si influentand fertilitatea solului irigat cu o astfel de apa.
Cele mai citite articole
Este important de stiut daca apa folosita in mod curent este dura, pentru a lua masurile necesare pentru dedurizarea si filtrarea ei, cu produse corespunzatoare, profesionale.
Cum functioneaza testele de apa?
Testele de apa se pot regasi sub diverse forme. Unele dintre acestea reprezinta solutii lichide, substante care determina colorarea apei intr-o anumita nuanta in functie de duritatea acesteia. Acestea se comercializeaza sub forma de flacoane in care se adauga apa, apoi se pune cu ajutorul unei pipete substanta titranta. Apa devine rosie, iar dupa un numar de picaturi de titrant, se face verde. Numarul necesar de picaturi pentru ca apa sa se coloreze in verde este legat de gradul de duritate a apei.
Exista si teste de duritate a apei sub forma de benzi pe care se picura apa, iar nivelul de duritate este indicat direct pe banda.
Chiar daca o persoana a testat in urma cu ceva vreme apa, calitatea si compozitia acesteia se poate schimba in timp, fiind necesare alte teste. Aceasta modalitate de verificare poate asigura si functionarea unor dispozitive si aparate de dedurizare.