Cum a inceput consumul de aronia si de ce este atat de apreciata astazi?

0
248
joanna kosinska evqbxxecre4 unsplash
joanna kosinska evqbxxecre4 unsplash

Apasii sunt unul dintre cele mai cunoscute grupuri de nativi americani. Cu mult inainte ca orice colonizator sa puna mana pe pamantul american, apasii locuiau in teritoriul nordic. Ei au asistat direct la dezvoltarea noii natiuni. O epoca a violentei coloniale i-a stramutat pe multi dintre apasi. In jurul lor, casa lor s-a transformat intr-una dintre cele mai puternice natiuni din lumea moderna, dar ei au reusit sa-si continue bogatele traditii culturale.  

Boabele de aronia au fost o parte importanta a dietei multor nativi americani. De obicei, mancau fructele de padure crude sau le uscau si le puneau in pemmican. Pemmicanul este un tip de prajitura care contine carne uscata, seu si fructe de padure, specifica amerindienilor. In prezent, aronia poate fi consumata sub forma de suc de aici si nu mai este nevoie ca cei interesati sa mearga si sa o culeaga in salbaticie.

Cum era utilizata aronia in trecut?

Femeile uscau fructele si le foloseau in prajituri tari, pe care le puteau stoca pentru lunile dificile de iarna. De asemenea, zdrobeau boabele proaspete si faceau o dulceata sau pur si simplu le lasau sa fermenteze pentru a face vin de aronia. Ele au avut grija sa foloseasca fiecare parte a plantei, chiar si facand o forma de ceai medicinal cu coaja si radacinile sale.

Boabele de aronia contin o cantitate impresionanta de nutrienti care stimuleaza sanatatea, inclusiv vitamina C si antocianine. O portie de 100 g de boabe de aronia ofera peste o treime din doza zilnica recomandata de vitamina C. Aceasta vitamina joaca un rol vital in sustinerea sanatatii inimii. De asemenea, ajuta organismul sa produca colagen si sa absoarba fierul.

O portie de 100 g de boabe de aronia contine aproximativ 8% din fierul necesar zilnic. Corpul  este mai capabil sa absoarba fierul in prezenta vitaminei C, asa ca este un castig pentru intregul organism.

Aronia este, de asemenea, plina de compusi fenolici care promoveaza sanatatea. Acestea sunt substante organice care se gasesc in multe fructe si legume si sunt numite dupa structura lor moleculara. Exista multe tipuri diferite si se considera ca sunt bune pentru noi intr-o varietate de moduri. 

Antocianinele sunt pigmenti care confera boabelor de aronia culoarea purpuriu intens. Sunt si antioxidanti puternici. Acesti pigmenti pot fi gasiti si in alte fructe si legume violete, cum ar fi vinetele si afinele. Se crede ca acestea contribuie la beneficiile antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene ale aronia.