18.1 C
București

Când trebuie realizată raportarea anuală a deșeurilor?

Cadrul legal de mediu este unul complex, acesta incluzând numeroase măsuri care vizează un control riguros în privința managementului deșeurilor. Măsura de raportare ANPM este una dintre activitățile obligatorii prevăzute de legislația națională de mediu. Aceasta permite un control eficient al deșeurilor și o îmbunătățire continuă a planului strategic ce vizează protecția mediului.

Ce presupune activitatea de raportare ANPM?

Această raportare demonstrează modul în care agentul economic asigură gestionarea deșeurilor generate din activitatea pe care o desfășoară. Practic, se realizează o evidență a deșeurilor, în funcție de tipul și volumul lor, ulterior fiind transmisă anual către Agenția Națională de Protecție a Mediului.

Cine are obligația de raportare ANPM?

Această obligație de raportare intră în responsabilitatea:

  • Societăților care generează/dețin deșeuri;
  • Comercianților, brokerilor;
  • Firmelor de salubritate
  • Firmelor autorizate pentru colectarea, transportul, valorificarea și/ sau eliminarea deșeuri periculoase și nepericuloase;
  • Agenților economici care produc și dețin substanțe periculoase;
  • Societăților care dețin autorizație de mediu pentru desfășurarea activităților.

Când este termenul limită pentru raportarea anuală a deșeurilor?

Data limită pentru raportarea anuală a deșeurilor către ANPM este de 15 martie a anului curent. Însă, pot fi depuse și la cererea autorităților responsabile cu protecția mediului.

În funcție de complexitatea operațiunilor realizate de agentul economic și autorizate după caz, numărul raportărilor poate să crească. 

Ce trebuie să facă agenții economici pentru a transmite raportarea deșeurilor?

Cele mai citite articole

În cazul raportării, agenții economici trebuie să se înregistreze în Sistemul Integrat de Mediu. Pe site-ul ANPM, aceștia pot intra în secțiunea de înregistrare pentru a completa formularul necesar obținerii datelor de autentificare. Procedura nu este una complicată, însă este nevoie de o atenție sporită în momentul completării datelor.

După înregistrarea și autentificarea în sistem, operatorul economic va putea accesa formularul pentru anpm raportare.

De reținut că:

  • Înregistrarea în sistem trebuie făcută individual pentru fiecare punct de lucru/ amplasament;
  • Dacă nu sunt respectate prevederile legale privind depunerea electronică a raportărilor de mediu, agenții economici se vor confrunta cu sancțiuni.

Având în vedere nivelul înalt de complexitate al legislației, societățile economice pot avea probleme cu realizarea raportărilor de mediu. În acest context, ele pot să apeleze la firme specializate în domeniul protecției mediului, asigurându-se astfel de respectarea acestei obligații, într-un mod corect și în timp util.

Pe linia de autorizații, raportări și alte obligații de mediu, cea mai bună soluție este apelarea la serviciile unei firme specializate în acest domeniu.

Cele mai citite articole

Articole asemănătoare

Ultimele Noutăți