3.9 C
București

Bani polonezi

Introducere

Banii polonezi sunt moneda oficiala a Republicii Polone. Moneda, cunoscuta si sub denumirea de zlot polonez, este folosita in Polonia, precum si in cea mai mare parte a regiunii ex-sovietice. Moneda a fost introdusa pe piata in anul 1995, inainte de aderarea Poloniei la Uniunea Europeana. Zlotul polonez este divizat in 100 de grosi si este denumit oficial Zloty. De-a lungul timpului, moneda a trecut prin numeroase schimbari, insa a ramas in esenta aceeasi.

Istoric

Zlotul a fost folosit in Polonia incepand din anul 1320, in vremea regelui Casimir al III-lea. Acesta a fost unul dintre cei mai importanti monarhi din istoria Poloniei si a fost primul care a introdus moneda in tara sa. Zlotul a fost folosit pe scara larga pana in anul 1795, cand s-a ajuns la un sistem monetar bazat pe aurul polonez. Acesta a fost folosit pana in anul 1945, cand a fost introdusa noua moneda, Zlotul Raportat. Acesta a fost folosit in Polonia si in alte tari ex-sovietice pana in anul 1995, cand a fost introdus zlotul polonez.

Cursul de schimb

Zlotul polonez a fost introdus pe piata cu o rata de schimb fixa fata de dolarul american si fata de euro. In prezent, moneda este tranzactionata la bursele de valori si la banci, fiind o moneda cu o circulatie internationala. Cursul de schimb al zlotului polonez variaza de la o zi la alta, ca orice alta moneda. Variatiile cursului de schimb sunt influentate de multiple factori, precum politica monetara, nivelul de inflatie sau nivelul investitiilor.

Utilizari

Cele mai citite articole

Zlotul este cea mai importanta moneda a Republicii Polone si este folosita in toate tranzactiile nationale si internationale. In prezent, zlotul polonez este folosit pentru plata produselor si serviciilor, precum si pentru transferul de fonduri. De asemenea, zlotul poate fi folosit si pentru plata impozitelor si taxelor in Polonia. Moneda poate fi folosita, de asemenea, pentru a cumpara produse si servicii in strainatate.

Investitii

Investitiile in zlot sunt o optiune populara. Investitorii pot cumpara moneda pentru a profita de fluctuatiile cursului de schimb. Exista mai multe metode prin care se poate achizitiona zlotul polonez, precum tranzactiile prin intermediul bancii si tranzactiile online. Investitorii pot cumpara moneda intr-un cont de depozit sau intr-un cont de tranzactionare.

Incheiere

Moneda poloneza, zlotul, a fost introdusa pe piata in anul 1995, dupa caderea regimului sovietic. Zlotul polonez este o moneda internationala, fiind folosita in Polonia si in alte tari ex-sovietice. Moneda este folosita pentru plata produselor si serviciilor, precum si pentru transferul de fonduri. Investitiile in zloturi sunt o optiune populara si exista mai multe modalitati prin care se poate achizitiona moneda, precum tranzactiile prin intermediul bancii si tranzactiile online.

Cele mai citite articole

Articolul precedent
Articolul următor

Articole asemănătoare

Ultimele Noutăți