O activitate esențială a oricărei întreprinderi economice care respectă prevederile legislative privind protecția mediului înconjurător o constă auditul de mediu. Acesta reprezintă un instrument de management important prin intermediul căruia se are în vedere evaluarea impactului pe care îl au activitățile economice desfășurate de anumite companii asupra mediului.
Foarte multe întreprinderi conștientizează cât este de important să își rezolve problemele de mediu cu care se confruntă, într-o manieră sigură și sustenabilă. De aceea, cea mai bună soluție în acest sens se dovedește a fi auditul de mediu. Prin intermediul lui, firmele reușesc să își îmbunătățească managementul de mediu aplicat la nivel organizațional.
Ce presupune auditul de mediu?
Mai detaliat, auditul de mediu presupune evaluarea independentă care se realizează în vederea asigurării că obligațiile avute de către companii privind protecția mediului sunt respectate și îndeplinite corespunzător, în acord cu legislația de mediu.
Potrivit rezultatelor dobândite în urma efectuării auditului de mediu, agenții economici vor putea:
- să faciliteze controlul managerial al practicilor care pot avea efecte negative asupra mediului;
- să îmbunătățească sistemul de management de mediu implementat și să identifice riscurile de mediu cu care se poate confrunta firma;
- să obțină o imagine asupra tuturor obligațiilor de mediu pe care trebuie să le respectă întreprinderea;
- să seteze obiective sustenabile, în conformitate cu noile direcții de mediu prevăzute la nivel european.
În cadrul auditului de mediu sunt analizate măsurile stabilite de către întreprinderi în raport cu efectele generate și maniera de realizare a proceselor operaționale, corelată bineînțeles cu reglementările legislative.
Dacă în urma auditului de mediu sunt identificate neconformități, organizația trebuie să facă în așa fel încât să își îmbunătățească măsurile privind protecția mediului în cel mai scurt timp pentru a minimiza impactul generat mediului înconjurător.
Un aspect important de menționat este că auditul poate fi realizat atât la nivel intern, cât și la nivel extern. Pentru a putea fi efectuat la nivel intern, agentul economic trebuie să dispună de personal specializat în domeniul protecției mediului. În cazul auditului extern, acesta poate să apeleze la servicii de consultanta de mediu în vederea realizării unui audit de mediu complex, fiind analizate obiectiv și transparent fiecare proces intern în parte.
Concluzii
Auditul de mediu reprezintă în esență o analiză complexă efectuată cu scopul de a evalua impactul generat de activitatea unei întreprinderi asupra mediului. În baza acestui instrument se constată nivelul de conformitate cu cadrul legal, dar sunt analizate și măsurile stabilite în documentele de reglementare a activității, din punct de vedere mediu.
La cine pot apela agenții economici pentru efectuarea auditului de mediu?
O firmă specializată în acest domeniu este EnviroCons, care furnizează servicii și soluții de mediu personalizate în funcție de nevoile fiecărui client.